17 juni 2014

Bezint eer ge begint - Woord vooraf

Anders Gelezen biedt u het derde deel van 'Bezint eer ge begint'. Een aanzet die hopelijk zal uitmonden in een heus debat over de parlementaire democratie. Mag ik hopen dat enkele lezers van Anders Nieuws hun kennis over een of ander 'weeffout' zullen willen delen? De Bron bundelt al deze bijdragen, naast deze geschreven door de redactie en externe specialisten. Alvast dank voor uw belangstelling.
Met Jan Becaus heeft N-VA een Bekende Vlaming aan de haak geslagen. Zijn intrede als gecoöpteerd senator zal het 'imago' van betrouwbare partij versterken. Wat mij vooral trof was zijn motivatie om voor de N-VA te kiezen: niet het sociaal-economisch programma maar de hervorming van het land. Het confederalisme. Dat is zowat de tegengestelde motivatie van die andere TV-coryfee, Siegfried Bracke. Zou er bij N-VA nog iemand zijn die denkt dat men zonder het confederaal verhaal zo groot kon worden? Dat schept ook verplichtingen en met deze 'trofee' bewijst Bart De Wever alvast dat hij zich daar heel goed van bewust is.
Jammer voor Huub Broers die zijn plaats verliest maar hopelijk wel gecompenseerd wordt nu de N-VA zoveel lekkers te verdelen heeft. Maar dat De Wever de expertise van grondwetspecialist Matthias Storme in de senaat niet nodig vindt, is veelzeggend. Als partijvoorzitter weet hij uiteraard maar al te goed wie en waar de beslissingen genomen worden. Net dat verontrust mij.
Over de onderhandelingen en voor wat ze waard zijn, mijn bedenkingen: CD&V heeft zich zo sterk geëngageeerd om met N-VA scheep te gaan dat een mislukken van De Wever federaal vooral voor CD&V een ramp zou zijn. Hoe kan ze nu nog rechtvaardigen om opnieuw met de PS in zee te gaan (tenzij om te verdrinken)? Voor Open VLD is dat minder erg inzake perceptie maar programmatorisch een nieuwe ramp waar zelfs de 'overroepen' Maggie de meubels niet zal kunnen redden.
Aan Waalse kant kan ik mij nauwelijks voorstellen dat de MR alleen zou durven samengaan in een Vlaamse N-VA regering. Ze weten ondertussen ook wel dat het federale niveau hooguit nog enkele jaren belangijk zal zijn en hun afwezigheid in Wallonië en Brussel dubbel zwaar zal wegen. Dan nog liever aan de leiband samen met de PS op regionaal niveau. cdh? De Chasseurs Ardennais heb ik nog nooit weten hun broek afdoen en al zeker niet voor een CD&V onder leiding van Unizo-man Kris Peeters.
Voorlopige conclusie: een mislukking van De Wever zou wel eens de confederale opdeling heel nabij kunnen brengen. Alle macht aan de regio's mét behoud van het Vlaamse manna, zou alvast een godsgeschenk zijn voor de kartels PS/cdh en N-VA/CD&V. Dan hoeft het gebroddel van de zesde staatshervorming niet meer en krijgt de senaat als forum van de gemeenschappen een formidabele uitdaging. En voor een duurzame communautaire vrede zullen ze zelfs in Laken heel graag de beste champagne bovenhalen.
 
Pjotr

Geen opmerkingen: